Dată: 19 Ianuarie 2020
Foarte multe dintre cunoscutele mele, prietene, cliente, cunoscand faptul ca lana este printre subiectele principale din viata mea (o port, o produc, o iubesc) ma intreaba care ar fi metodele cele mai bune pentru a intretine hainele din lana astfel incat sa se poata bucura cat mai mult de acestea.
Bineinteles ca nu detin formula ideala in acest sens, dar pentru ca am constatat ca intre instructiunile de spalare a hainelor de lana scrise pe eticheta si ce iese din masina de spalat nu prea exista concordanta. Asa ca am adaptat de-a lungul timpului metodele de intretinere astfel incat sa obtin maximul de rezultate.
Si pentru ca eu cred ca punerea la comun a ideilor ajuta, va impartasesc si voua rezultatele "cercetarilor" mele si va provoc sa povestiti si voi experientele legate de intretinerea hainelor de lana.
Spalarea lanii (a hainelor de lana)
- Ideea de baza este ca hainele din lana 100% nu trebuie spalate la fel de des ca celelalte obiecte de imbracaminte. Lana dezvolta foarte greu mirosuri neplacute, asa ca nu este necesar si nici macar indicat ca acestea sa fie spalate in exces. Nu va cer sa ma credeti pe cuvant, asa ca va invit sa puneti la aerisit un obiect de imbracaminte din lana 100% purtat o zi si veti constata ca in ziua urmatoare va avea un miros neutru.
- Lana fiarta se curata cu peria iar petele se indeparteaza local, in cazul in care este absolut necesar, se poate spala de mana in apa rece (chiar rece).
- Spalare de mana sau automat? Cel mai indicat ar fi ca hainele din lana sa fie spalate manual, dar e clar ca acest lucru nu este posibil atunci cand ai cosul de rufe plin doar cu haine din lana. Fiecare masina are program de spalare dedicat pentru haine din lana. De-a lungul timpului am inceput sa consider acest program absolut inutil, adica rufele ies la fel de murdare cum erau. Din dorinta de a curata totusi de murdarie hainele copiilor obisnuiam sa le inmoi bine in apa cu detergent, apoi sa le bag in masina la un program complet de lana de unde le scoteam in final clatite si scurse. Totusi, si treaba asta solicita destul de mult timp asa ca am continuat sa caut. Ulterior am constatat ca hainele din lana care au etichete washable pot fi spalate in deplina siguranta la orice program (totusi, cu temperatura maxim 40 grade si 400 turatii), iar cele mai delicate, pot fi spalate la programul de lana de doua ori astfel incat murdaria din fibra sa fie cu adevarat indepartata.
Uscarea lanii (a hainelor de lana)
Intrucat lana este o fibra naturala, si chiar vie as zice, majoritatea producatorilor recomanda uscarea pe o suprafata orizontala pentru a preintampina deformarea produselor, ceea ce poate fi ok atunci cand ai in garderoba doar cateva asemenea produse. Cand faci din purtatul hainelor din lana o religie, cum este si cazul meu, ar trebui sa am uscatoare orizontale prin toata casa, asa ca am adoptat uscarea traditionala, pe verticala.
Ce recomand este ca dupa ce le spalati sa le scuturati foarte bine, inainte de a le pune la uscat si sa le aranjati frumos pe uscator fiindca dupa ce se usuca sunt mai greu de modelat.
De asemenea, in cazul produselor din material mai gros ar fi util sa trageti un pic de ele si sa le dati forma dorita, fibra de lana permitand acest lucru deoarece este foarte rezistenta. Deci daca vi se pare ca o pereche de colanti v-au ramas mici, trageti cu incredere de ei cat timp sunt uzi si se vor lungi la loc. (nu puteti insa sa faceti dintr-o pereche de colanti 98 unii de 128 oricat ati trage de ei ).
Grija mare la uscatul pe calorifer sau alte surse deschise de caldura. INTERZIS!!!
In cazul masinilor de spalat care au uscatorul de rufe incorporat, dupa un ciclu de uscare a rufelor din bumbac, in cuva masinii raman foarte multe scame. Nu faceti aceeași greșeala ca mine sa spalati imediat dupa rufele din bumbac hainele din lana, fiindca acestea sunt un magnet pentru scame si veti peria la ele tot restul zilelor!
Scamosarea lanii (a hainelor de lana)
Hainele din lana 100%, ca urmare a purtarii, se vor scamosa. In functie de tipul de lana, grosime, modul de tricotare, unele se scamoseaza mai mult, altele mai putin. Faptul ca se scamoseaza nu le face sa-si piarda din proprietati, ci are impact doar asupra aspectului estetic al produsului.
Pentru a le reda aspectul de nou, eu obisnuiesc sa folosesc un aparat de curatat scame Philips GC026/00, dar cu siguranta mai sunt si alte modele. Foarte important atunci cand utilizati aparatul, asezati obiectul vestimentar pe o suprafata plana astfel incat sa preveniti ciupirea materialului. Daca acest lucru nu este posibil (cum ar fi in cazul dresurilor) macar scoateti-va inelele si verigheta de pe mana care sustine materialul supus procesului de descamosare.
Lanolinizarea lanii (a hainelor de lana)
Unul dintre motivele pentru care lana are atatea proprietati minunate, se datoreaza faptului ca aceasta contine lanolina. Astfel, pentru a prelungi durata de timp in care respectivele proprietati sunt la cote maxime, puteti alege sa dati un "refresh" lanolinii din hainele dvs. Citeste aici cum fac eu asta.
Impaslirea lanii (a hainelor de lana)
Aici chiar e o problema. Mare atentie la programul masinii de spalat si la fel si la posibilitatea de a pune din greseala maioul preferat la spalat impreuna cu haine din bumbac sau sintetice la programe de spalare total neprietenoase cu lana.
As sublinia ca nu apa calda este dusmanul absolut, ci diferenta de temperatura dintre ape. Este mult mai grav sa speli produsul in apa rece si apoi sa il clatesti in apa calie, decat sa-l speli de la inceput in apa calduta. Daca totusi ti s-a intamplat, poti incerca una dintre metodele de aici . Toate functioneaza.
Ceea ce eu am gasit eficient a fost sa las obiectul impaslit la inmuiat in apa (cu detergent, balsam de par, otet, etc) apoi sa il storc, sa il intind pe portiuni sau sa-l calc la temperatura scazuta (wool). In cazul in care impaslirea nu este chiar grava, uneori ajuta sa-i oferim un ragaz de 30 minute in uscatorul de rufe la programul de lana.
Nu va fi uscata, dar fibrele se vor detensiona si isi vor reveni. Chiar si cele neimpaslite se pot bucura de un ciclu scurt de uscare si vor deveni mai pufoase si mai elastice.
Lana intepacioasa
De cele mai multe ori nu se poate imblanzi (cum ar fi angora - care este de fapt par de iepuras - deci nu este lana). Totusi, sunt sanse multe ca un obiect care nou parea usor intepacios sa poate fi imblanzit dupa cateva spalari si eventual o inmuiere intr-o solutie din balsam pentru par si apa. In acest caz fibra se uniformizeaza si devine mult mai placuta la atingere.
Adaugă comentariu