Coșul meu

0 produse
Vezi toate articolele

Hainele din lana merinos iti regleaza temperatura corpului

Cum iti sunt de folos hainele din lana merinos? Te ajuta sa iti mentii corpul la o temperatura constanta indiferent de anotimp.

 • Cand afara este frig, firele de lana merinos se incretesc si se indoaie retinand aer in fibrele lor. Astfel se formeaza un strat protector ce te izoleaza.
 • Cand afara este cald, lana merinos transporta transpiratia rapid departe de piele, ajutandu-te sa iti pastrezi pielea uscata si fresh.
 • Un alt beneficiu pe care ti-l aduc hainele din lana merinos este capacitatea sa de a tine cald si atunci cand sunt umede.
  • De exemplu, daca esti intr-o drumetie pe munte, pasesti din greseala intr-un parau si ti se imbiba sosetele de apa, acest fapt nu va compromite capacitatea acestora de a te mentine confortabil(a).
  • Acelasi lucru este valabil si pentru stratul de corp. Daca transpiri puternic, maoiul, tricoul sau chilotii nu se vor simti reci si umede pe corpul tau, precum bumbacul. Din contra, iti vor mentine corpul la o temperatura confortabila si stabila.

 

Conform unui studiu realizat de catre Wool Research Organisation of New Zealand o fibra de lana merino absoarbe pana la 35% din greutatea proprie la o umiditate ridicata, inainte de a se simti umeda. Prin comparatie, majoritatea fibrelor artificiale sunt capabile sa absoarba mai putin de 5% din greutatea lor la aceeasi umiditate.

 

Lana are un diferentiator important in utilizarea imbracamintei, prin faptul ca o cantitate apreciabila de caldura este generata pe masura ce apa este absorbita in fibra, ca mai apoi sa fie eliberata din nou pe masura ce imbracamintea se usuca - incalzirea si racirea eficienta a corpului purtatorului cand acesta are nevoie cel mai mult.

 

Aceasta eliberare de energie este denumita „caldura de soba” si apare in toate fibrele intr-o anumita masura, dar este deosebit de pronuntata in lana. Masura in care au loc procesele de absorbtie si desorbtie este guvernata de umiditatea relativa a mediului inconjurator si continutul de umiditate existent al fibrei. Cu cat umiditatea ambientala este mai mare, cu atat este mai mare absorbtia apei.

 

Motivul pentru care lana merino degaja caldura atunci cand absoarbe apa sub forma lichida sau vapori se refera la:

 

 • vaporii de apa care se condenseaza in fibra (eliberand caldura latenta a condensului)
 • apa perturba retelele de legatura existente si structura din fibra, formand noi legaturi chimice (cu o eliberare de energie asociata).

 

Pur si simplu, adaugarea unei molecule de apa modifica chimia interna a lanii merino pentru a elibera energia sub forma de caldura. In schimb, indepartarea apei (prin uscare, de exemplu) necesita contrariul - o intrare de energie.

 

Acesta este acelasi principiu pe care il foloseste si organismul nostru: produce sudoare sa se raceasca. In acest mod lana regleaza temperatura corpului si te ajuta sa pastrezi o temperatura constanta si confortabila in orice conditii sau anotimp.

Adaugă comentariu

  Nici un comentariu pănă acum