Dată: 23 Noiembrie 2019
Pentru o mare parte dintre oameni, ideea de a purta haine din lana este nepotrivita. Unul dintre argumentele acestora este legat de mirosul neplacut.
Este bine de stiut ca mirosurile neplacute provin de la bacteriile care incep sa creasca instantaneu in medii umede, consumand grasimile si sarurile pe care le transporta transpiratia. Astfel, desi transpiratia nu miroase de fapt, deoarece este emisa natural din corpul nostru, in cazul in care aceasta ramane suficient timp pe corp, bacteriile isi vor face de cap, iar mirosurile neplacute nu vor intarzia sa apara.
Ca si in cazul mirosului pe care il emanam atunci cand transpiram, si mirosul lanii este cauzat de bacterii. Insa, structura firului de lana merinos impreuna cu lanolina din interior previn aparitia si dezvoltarea bacteriilor.
Lana merinos reduce posbilitatea ca mirosurile neplacute sa isi faca aparitia, in primul rand ca urmare a capacitatii acesteia de a absorbi umiditatea (aproximativ 35% din greutatea proprie).
Un alt motiv pentru care lana merinos dezvolta foarte greu mirosuri neplacute este faptul ca bacteriile prefera suprafetele plate si care permit incarcarea pozitiva, precum cele sintetice, ceea ce nu este valabil in cazul fibrelor de lana merinos, acestea avand suprafata neregulata si incarcata negativ, ca o structura solzoasa, asemenea unui acoperis.
De asemenea, lana merinos este renumita pentru faptul ca nu dezvolta mirosuri neplacute si datorita faptului ca aceasta contine o cantitate semnificativa de lanolina, care este un fel de ceara naturala cu proprietati antibacteriene, un fel de antidot natural impotriva bacteriilor.
Adaugă comentariu