Coșul meu

0 produse
Vezi toate articolele

Ce este lana merinos mai exact?

CE este lana merinos?

 

Lana merinos este fibra naturala sau lana (blana) care creste pe oile merinos. Oile merinos isi au originea in Spania inca din secolul al XII-lea. Erau atat de apreciate incat a existat chiar si interdictia oficiala de a fi exportate.

 

 

Dupa anii 1700, interdictia a fost ridicata si cresterea acestor oi a devenit populara in Australia, unde au inceput sa fie crescute special pentru lana lor foarte fina. Astazi, oile merinos sunt crescute in Noua Zeelanda, Australia, Statele Unite ale Americii si America de Sud, fiind foarte apreciate pentru lana lor foarte moale.

 

 

Nu toate oile au acelasi tip de lana

 

 

Diferentele intre diferitele tipuri de lana sunt date de caracteristicile fizice ale fiecarui fir din care este compusa. Fibrele de lana sunt masurate in microni. Cu cat diametrul firului este mai mic, cu atat lana este mai fină. Lana mai fina este mai moale decat lana mai grosiera sau cu diametrul mai mare. Lana grosiera regulata poate fi de 40 microni sau mai mult. Lana merinos este insa mult mai fina, incepand de la aproximativ 24 microni si ajunge pana la 15 microni. Ca si comparatie, parul uman are aproximativ 75 de microni, astfel ca lana merinos poate fi de cinci ori mai fina decat acesta.

 

 

Lana merinos are o structura complexa, formata in mare parte din molecule de proteine care se intrepatrund, cunoscute sub numele de keratina. Keratina este aceeasi proteina prezenta in pielea si parul nostru, oferindu-i caracteristici puternice, dar flexibile. Lana de oaie merinos este respirabila vara, calduroasa iarna, confortabila si fina, dezvolta foarte greu mirosuri neplacute, ofera in mod natural protectie impotriva radiatiilor ultraviolete si este foarte prietenoasa cu mediul inconjurator.

Adaugă comentariu

    Nici un comentariu pănă acum