Dată: 29 Ianuarie 2020
Lana exista in jurul nostru de cand lumea si pamantul si a constituit mult timp unul dintre materialele de baza din care erau confectionate obiectele de imbracaminte. Abia in ultimul secol fibrele artificiale, cum ar fi nylonul sau poliesterul, si-au croit drum in lumea hainelor. Aceste materiale mai noi s-au dovedit a fi mai bune, mai ieftine si mai confortabile decat hainele traditionale. Cu toate acestea, lana, mai precis lana merinos, incepe sa revina din ce in ce mai mult in prim plan atunci cand vine vorba de haine cat mai practice, confortabile si prietenoase cu mediul inconjurator.
Am scris acest articol pentru a explica de ce consider eu ca lana merinos este in top 3 cele mai potrivite materiale pe care trebuie sa le alegem atunci cand decidem cu ce ne imbracam si pentru ca tu sa afli despre proprietatile minunate ale acestui material, astfel incat sa constientizezi beneficiile pe care ti le pot aduce obiectele de imbracaminte confectionate din acest material.
Ce este lana merinos mai exact?
Lana merinos este fibra naturala sau lana (blana) care creste pe oile merinos. Oile merinos isi au originea in Spania inca din secolul al XII-lea. Erau atat de apreciate incat a existat chiar si interdictia oficiala de a fi exportate. Dupa anii 1700, interdictia a fost ridicata si cresterea acestor oi a devenit populara in Australia, unde au inceput sa fie crescute special pentru lana lor foarte fina. Astazi, oile merinos sunt crescute in Noua Zeelanda, Australia, Statele Unite ale Americii si America de Sud, fiind foarte apreciate pentru lana lor foarte moale.
Nu toate oile au acelasi tip de lana. Diferentele intre diferitele tipuri de lana sunt date de caracteristicile fizice ale fiecarui fir din care este compusa. Fibrele de lana sunt masurate in microni. Cu cat diametrul firului este mai mic, cu atat lana este mai fină. Lana mai fina este mai moale decat lana mai grosiera sau cu diametrul mai mare. Lana grosiera regulata poate fi de 40 microni sau mai mult. Lana merinos este insa mult mai fina, incepand de la aproximativ 24 microni si ajunge pana la 15 microni. Ca si comparatie, parul uman are aproximativ 75 de microni, astfel ca lana merinos poate fi de cinci ori mai fina decat acesta. Afla mai multe.
Hainele din lana merinos iti regleaza temperatura corpului
Conform unui studiu realizat de catre Wool Research Organisation of New Zealand o fibra de lana merinos absoarbe pana la 35% din greutatea proprie la o umiditate ridicata, inainte de a se simti umeda. Prin comparatie, majoritatea fibrelor artificiale sunt capabile sa absoarba mai putin de 5% din greutatea lor la aceeasi umiditate.
Astfel, in momentul in care te misti, corpul tau genereaza caldura si creeaza vapori de apa pe care lana incepe sa-i absoarba. Pe masura ce lana capata umiditate, exista o reactie care are loc intre vapori si celulele fibrelor, in urma careia se elibereaza caldura. Aceasta se numeste caldura de absorbtie, iar experimentele au aratat ca un kilogram de lana merinos poate elibera, prin acest proces natural, la fel de multa caldura timp de 8 ore ca o patura electrica.
Pe de alta parte, pe masura ce fibrele se satureaza si absorb mai mult de 35% umiditate, ele incep sa mute excesul de umiditate spre atmosfera mai putin umeda sau aerul din jurul tau si incep sa se raceasca ca urmare a evaporarii. Cu alte cuvinte, lana merinos este extrem de eficienta pentru a mentine caldura emisa de corpul tau in cazul in care temperatura exterioara este scazuta precum si pentru a elibera caldura corporala atunci cand iti este prea cald, ceea ce o face excelenta in ceea ce priveste reglarea temperaturii. Afla mai multe.
Hainele din lana merinos dezvolta foarte greu mirosuri neplacute
Faptul ca lana merinos regleaza foarte bine temperatura corpului are si o alta consecinta, respectiv capacitatea acestui material de a combate mirosurile neplacute. Daca ati folosit pana acum lenjerie intima sau orice alt alt obiect de imbracaminte purtat direct pe corp confectionat din fibre sintetice, cu siguranta nu v-a placut mirosul dobandit dupa cateva ore in care ati desfasurat o activitate intensa. Transpiratia nu miroase de fapt, deoarece este emisa natural din corpul nostru. Mirosul provine de la bacteriile care incep sa crească instantaneu in medii umede, consumand grasimile si sarurile pe care le transporta transpiratia. Afla mai multe.
Lana merinos este confortabila si nu inteapa
Cu totii am urat puloverele din lana cand eram copii. Parintii si bunicii ni le cumparau cadou de Craciun si ne bucuram ca le primeam, dar erau inconfortabile de purtat. Insa cand vine vorba despre lana merinos povestea este cu totul alta. Asa cum am mentionat mai devreme, fibrele de lana merinos au o grosime intre 15-24 microni, iar senzatia inconfortabila a lanii traditionale se datorează faptului ca fibrele de 40 microni din puloverul bunicii sunt mai putin flexibile. Afla mai multe.
Hainele din lana merinos asigura o foarte buna protectie UV
Un alt beneficiu urias al lanii merinos este ca este natural rezistenta la radiatiile ultraviolete (UV). In multiple studii s-a constatat ca lana merinos absoarbe radiatiile ultraviolete mai bine decat tesaturile netratate din bumbac, nylon, acril sau matase. Acest lucru este important deoarece, desi nu am fi crezut ca este asa, imbracamintea nu ofera o protectie completa impotriva radiatiilor UV. Multi producatori de imbracaminte isi trateaza produsele in vederea cresterii factorului de protectie la ultraviolete (UPF), dar lana merinos face acest lucru in mod natural, fara a fi necesare substante chimice sau aditivi. Afla mai multe.
Hainele din lana merinos sunt prietenoase cu mediul inconjurator
Asa cum am mentionat mai sus, lana merinos are la baza keratina, o proteina naturala care se afla si in propriul nostru par sau piele. Deci, la fel ca parul sau pielea noastra, aceasta este biodegradabila, provenind dintr-o sursa regenerabila si 100% naturala. Materialele sintetice precum nylonul si poliesterul sunt fabricate din materiale plastice si au o amprenta de carbon mult mai mare decat obiectele similare din lana. Un articol care surprinde foarte bine acest aspect puteti gasi aici.
Intretinerea hainelor din lana merinos
Fiind un material natural, chiar ”viu” as putea spune, lana merinos trebuie ingrijita corespunzator pentru a-i prelungi durata de viata. Foarte multe dintre cunoscutele mele, prietene, cliente, cunoscand faptul ca lana este printre subiectele principale din viata mea (o port, o produc, o iubesc) ma intreaba care ar fi metodele cele mai bune pentru a intretine hainele din lana astfel incat sa se poata bucura cat mai mult de acestea. Bineinteles ca nu detin formula ideala in acest sens, dar pentru ca am constatat ca intre instructiunile de spalare a hainelor de lana scrise pe eticheta si ce iese din masina de spalat nu prea exista concordanta. Asa ca am adaptat de-a lungul timpului metodele de intretinere astfel incat sa obtin maximul de rezultate. Si pentru ca eu cred ca punerea la comun a ideilor ajuta, va impartasesc si voua rezultatele "cercetarilor" mele si va provoc sa povestiti si voi experientele legate de intretinerea hainelor de lana. Afla mai multe.
Adaugă comentariu